28. lokakuuta 2017

Villasukan vahvistettu pohja

villasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneulevillasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneule
villasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneule
villasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneule, vahvistettu pohja, vahvennettu pohja, kestävä pohja
villasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneule, vahvistettu pohja, vahvennettu pohja, kestävä pohja
villasukat, kierrejoustin, kierrejoustinneule, vahvistettu pohja, vahvennettu pohja, kestävä pohja
Meillekin saatiin tällä viikolla ensilumi. Ennen lumen tuloa, aurinkoisena syyspäivänä, ehdin napata takapihalla kuvat kahdesta uusimmasta ystävälle tehdystä sukkaparista. Jalkamallina toimi oikein näppärästi poikani, sillä hänellä on jo ystäväni kanssa saman kokoinen jalka. Ystäväni on tietysti tästä mielissään, sillä sukista saadaan nyt helposti sopivan kokoisia. Tilanne tosin täytyy hyödyntää pikaisesti, sillä ei aivan varmasti kestä kauaa, kun poikani jalka hurahtaa isommaksi.

Neulon paljon sukkia, mutten ole koskaan tehnyt kirjoneuleita, joten välillä ideat kiertävät kehää. Kuvien sukista molempien joustin on kierrejoustinneuletta. Se oli mulle aivan uusi neule, joten kun yksi ystävä vinkkasi siitä, olin tosi iloisesti yllättynyt. Se on tosi helppo ja kivan näköinen! Helppous on valttia, sillä mä usein neulon telkkaria katsellessani, enkä silloin kaipaa monimutkaisia kuvioita laskettavaksi. Sellaisille neulomuksille on toiset kerrat.

Kuvien sukista mustissa on vahvistettu pohja. Haluan sukkiin aina villan lämpöarvon ja mahdollisimman luonnolliset materiaalit ja ikävä kyllä tämä tarkoittaa yleensä kestävyydestä tinkimistä. Vaikka toki langan laadulla on myös suuri merkitys, ovat oikein paljon käytössä olevat villasukat melkoista kulutustavaraa.

Olen kerran aiemmin kirjoittanut pohjasta vahvistetuista villasukista. Postaus on yllätyksekseni jatkuvasti yksi haetuimmista kirjoituksistani, joten en aivan varmasti ole tämän mietinnän kanssa yksin. Mikä on paras tapa vahvistaa villasukan pohjaa?

Olen siis vuosien varrella muutamasti tehnyt juuri tällaiset sukat, joissa kantapään vahvistettu neule jatkuu koko pohjan. Ne kestävät ihan ok, mutta täytyy olla muitakin keinoja. En kuitenkaan halua ommella sukkaan huopapohjia tai vastaavia, joten miten vahvistaa villasukan pohjaa niin, ettei siitä tulisi kovin paksu? Nyt siis, jos sulla on joku keino, olet kokeillut tai kuullut miten sen voisi toteuttaa, niin vinkkaathan kommentteihin - toki kommentteja saa kirjoitella muutenkin, ne ilahduttavat suuresti ihan joka kerta!

Kierrejoustin:
1.krs: Neulo koko kerros 1s nurin, 2s oikein. 
2.krs: Neulo 1 s nurin, nosta 1s neulomatta, neulo 1s oikein sekä etureunasta että takareunasta ja nosta sitten nostettu silmukka oikein neulottujen silmukoiden yli. Jatka näin koko kerros.
Sitten vaan toistat kerroksia 1 ja 2.

Vahvistettu pohja:
Kun olet neulonut sukan kantapään normaalisti, vaihda puikoille I ja IV puolta numeroa isommat puikot ja jatka vahvennettua neuletta näillä kahdella puikolla sukan kärkeen asti. Eli ensimmäisellä kerroksella neulot kaikki silmukat oikein. Toisella kerroksella *nostat 1s neulomatta, neulot 1s oikein*, ja toistat *-* Sitten vaan toistat näitä kahta kerrosta puikoilla I ja IV sukan kärkeen asti. Puikoilla II ja III voitkin tehdä sukan päälliosan juuri sellaiseksi kuin haluat.

4 kommenttia:

 1. Hei!En olekaan ennen kuullut tämmöisistä vahvennetuista pohjista:D.Täytyykin ehdottomasti kokeilla ja laittaa ukkokullalle testiin, kun hänellä kuluu sukkien pohjat tosi nopeasti.Kiitos vinkistä:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Mäkään en ollut kuullut, vaikka olisi ollut tarvetta :)

   En tosiaan tiedä onko tämä mikään yleinen tapa, en ole törmännyt siihen muualla, mutta näin olen itse tehnyt. Täytyy vaan muistaa ne puolta numeroa isommat puikot, muuten pohja alkaa kiristää - kokeiltu on!

   Tapa tuli pari vuotta sitten sovellettua ihan omaan tarpeeseen, kun ystävällä kuluivat villasukan pohjat puhki ihan hirmuvauhtia. Yritin googlettaa ja kysellä mitä ongelmalle voisi tehdä, mutten löytänyt muita vinkkejä kuin huopapohjat, joita en siis halunnut käyttää. Siitä pohdinnasta syntyi tämä tapa - on auttanut kestävyyteen ainakin hieman. Tosin olen edelleen sitä mieltä, että muitakin tapoja on oltava, en vaan ole löytänyt niitä vielä :D

   Poista
 2. Kivat ohjeet!

  Mukava ja helppo varsi on myös "tunturineule"; neulotaan vuoro kierroksin 3o1n ja 1o3n niin, että aina keskimmäiset oikeat ja keskimmäiset nurjat silmukat ovat päällekkäin

  ooonooonooon
  nonnnonnnonn
  ooonooonooon
  nonnnonnnonn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä vinkki! Tuokaan ei ollut tuttu, googletin muutaman kuvan ja näyttää hauskalta. Otan kokeiluun.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥