14. kesäkuuta 2016

DIY ruokapöytä

Kaikesta kirppistelystä ja ylimääräisistä onnenkantamoisista huolimatta pöytää ei löytynyt.

Yritin löytää meille vaaleampaa, kevytrakenteisempaa ruokapöytää jo parisen vuotta. Aiempi oli tumma, raskas ja paksujalkainen, mutta hyväkuntoinen, enkä siksi suostunut luopumaan siitä muuten vaan ennen kuin haluamani löytyy. Jo viime syksynä, kun sopivaa pöytää ei millään alkanut löytyä, suunnittelin tekeväni sen itse. Hankin suomalaisesta männystä tehtyä liimapuulevyä ja sitten hillosin niitä varastossa jotain noin kahdeksan kuukautta.


Lapsella oli viikonloppuna synttärit ja viime kuussa sain jostain päähäni että uusi pöytä täytyy olla paikallaan silloin. Koska suunnitelma oli selvä, hain levyt varastosta, hioin ne kevyesti, putsasin ja aloin levitellä pintoihin OsmoColorin TopOil-öljyvahaa jonka pitäisi antaa puulle kosteudenkestoa. Siinä käsittelykertojen aikana ehdin kuitenkin muuttaa mieltäni pöydän jaloista niin monta kertaa, että itse itselleni asettama aikataulu alkoi tulla vastaan. Päättämättömyyteni takia – vai pitäisiköhän syyttää mahdollisuuksien runsautta - syntymäpäivän aattona pyörsin päätökseni ja hain Ikeasta metallisen jalustan joka tuettiin naulalevyillä.

Siinä se pöytä nyt seisoo ja mä saan miettiä jalat ihan ajan kanssa. Ajattelin kuitenkin todennäköisesti tehdä ne itse puusta, joten mietin mallin rauhassa ettei tarvitse tehdä useampia. Toisaalta pidän pöydästä jo noin, se on juuri niin kevyt kun tahdoinkin, joten saa nähdä kuinka käy - vai käykö kuinkaan ja jää noin. Jotenkin tämä on meille niin tyypillistä että melkein olisin ihmetellyt jos se olisi ollut kerralla valmis. 

Mutta mitä sä tekisit? Jos on mielessä hienoja pöydänjalkoja niin vinkkejä saa jakaa nyt tähän.Levyt ovat siis mäntyisiä liimapuulevyjä kooltaan 18 x 300 x 2000 mm. Pinnat hioin kevyesti, putsasin ja käsittelin alapuolelta kahdesti ja päältä viiteen kertaan vaahtomuovisiveltimellä ja OsmoColorin TopOil-öljyvahalla sävyllä valkotammi.

10 kommenttia:

 1. Kaunis lopputulos, minä tykkään juuri näistä jaloista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Monta kertaa katselin sinunkin pöytääsi kun mietin mitä ihmettä tälle tehdään. Nyt tuntuu mukavalta että keksittiin tämä ratkaisu. Vaikka matkanvarrella ajatus oli paljon muuta, eikä siksi tulevasta ihan tiedäkään, tämä miellyttää jo näinkin ja antaa lisäaikaa ajatuksille :)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Tuo nykyinen on minusta kiva, kaipaako edes muita jalkoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäkin mietin jo että näinköhän nuo kuitenkin saa jäädä :)

   Poista
 3. Ihanan näköinen lopputulos! Täytyykin harkita itse pöydän rakentelua, kun on niin kummallisen malliset neliöt käytössä. :)

  -Iida / lily.fi/blogit/linnunpontto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iida! Meilläkin joskus kauan sitten se ihan ensimmäinen ajatus kumpusi siitä ettei missään tuntunut olevan oikean kokoista pöytää omituisen malliseen tilaan. No, tila vaihtui matkalla ja pöydän malli ja koko myös, mutta kun itse tekee saa juuri sitä mitä tarvitsee :)

   Poista
 4. Onpa hieno! Meillä on vanha ovi ruokapöytänä, mut tommonenki olis kyllä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Meillä on pihalla vanha saunarakennus jonka ovi on rikki, ja kun me muutettiin tänne, mä halusin juuri siksi tuoda sen sisään pöytälevyksi. Mies ei suostunut, vaan kaikessa hiljaisuudessa meni ja korjasi sen. Mun piti sitten keksiä jotain muuta :)

   Poista
 5. Tästä tuli niin hyvä <3

  Toi pinta on ihanan satiinisen himmeä. Ja pöydän leveys bueno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mä oon ihan fiiliksissä tästä. Koko on meille just passeli ja pintakin vaikuttaa hyvältä. Kunhan pidän vaan riittävän miedot puhdistusaineet ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥