13. huhtikuuta 2016

Ei käy mulle. Vinkkejä kaivataan!

Keväällä melkein tasan kaksi vuotta sitten, katselin talon myynti-ilmoitusta ja mietin monesti. Lähtisin katsomaan, mutta varauksella. Talossa olisi monta muutettavaa asiaa. Osa toimivuuden takia, osa vaan koska en pitäsi niistä.

Yksi oli kuitenkin ylitse muiden. Nähdessäni puolen talon lattian, selkäpiitäni kylmäsi, mutta se ei ollut mitään tähän verrattuna - Alakerran takan hormi on nimittäin osittain päällystetty vuolukivillä. En ymmärrä miksi, mutta makuja on monenlaisia, eikä minusta omia sisustusratkaisujaan tarvitse joutua selittelemään muille.

hormin rappaus, hormin kunnostaminen, hormin pinnoitus

hormin rappaus, hormin kunnostaminen, hormin pinnoitus

Mutta nyt on niin, että Mies on alkanut tottua tähän, eikä näe siinä enää mitään ihmeellistä. O-ou. Mä en oikein osaa kauniisti muotoilla kuinka paljon olen tätä ratkaisua vastaan, joten niskakarvat ovat olleet hieman pörröllään kun aiheesta on käyty keskustelua. Mun on siis toimittava ennen kuin Mies unohtaa etten voi oleilla tämän asian kanssa samassa tilassa. 

hormin rappaus, hormin kunnostaminen, hormin pinnoitus

hormin rappaus, hormin kunnostaminen, hormin pinnoitus

hormin rappaus, hormin kunnostaminen, hormin pinnoitus

Homma on kuitenkin ihan vieras, joten tähän niitä vinkkejä! Ootko ikinä joutunut hommiin tällaisten kanssa, tai kuullut miten tää tehdään? Eli miten noi kivet saa irti, vai saako? Mun oletus hormin rakenteesta on että siellä olisi putki, eristeet ja sitten levy pinnassa, mutta varmaa tietoa ei ole. Eikä mitään käsitystä mikä levy. Kivet on kai kiinnitetty laastilla.

Mitä luulet, kuinka todennäköisesti mä rikon koko hormin jos alan irrottaa niitä?
Vai mitä sä tekisit?

22 kommenttia:

 1. En osaa neuvoa, mutta kieltämättä melko erikoinen ratkaisu... Tähän ei taida Marimekon kangas auttaa (viitaten uusimpaan postaukseeni...) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi mitä jos mä verhoilisin sen :D Koko takkahuone on alunperin vain keskenään erisävyisiä harmaita, joten esimerkiksi just Jurmo vois hyvin upota värimaailmaan :)

   No ei sentään, jotain järeämpää täytynee tehdä. Muutan sitten samalla ainakin puolet harmaista muiksi väreiksi.

   Poista
 2. Se on takan hormi joten veikkaisin sen olevan muurattu tiilestä tai harkoista, ei ole varmaankaan levyä. Minä yrittäisin rohkeasti irroittaa kivet ja rapata sitten pinnan uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai mitä näkyy kun aukaiset tuon alhaalla olevan mustan luukun? Kuvia katsoessa tuo yksi kivi näyttää olevan nurkasta ilmasta joten ne tuskin on kovin syvällä :)

   Poista
  2. Hei kiitos jo näistä! Apua, jee! :)

   Mä ensin ajattelin että on muurattu, mutta kopisee niin ontosti että aloin epäillä. Mustaa luukkua sisäpuolelta reunustaa (ehkä peltinen) levy, mutta nyt kun kävin kurkistelemaan tarkemmin, niin yhden kiven takaa näkyy vaalean harmaata röpelöistä materiaalia. Voisiko se olla sitä harkkoa? Jos siihen olisi suoraan päälle vedetty tuo rappaus ja sitten kivet.

   Tiedätkö hajoaako sellainen harkko helposti jos alan irroittaa noita kiviä? Kivet ovat ihan pinnassa, olettaisin että kokonaan näkyvissä siis.

   Poista
  3. En usko, että saat harkkoa rikki! Ja vaikka pinta hajoaisi niin i se haittaa. Mutta kiinnityslaasti voi olla lujaa. Ota rohkeasti taltta ja vasara ja kokeile irroittaa ensin joku pieni :)

   Poista
  4. Mä kokeilen! Mun mies on epäillyt koko hommaa niin kovasti etten enää ollut itsekään varma kannattaako ja uskallanko. Tekeekin ihmeitä kun joku sanoo että anna mennä vaan :) Kiitos sinulle <3

   Poista
 3. Taltta ja vasara mulle tuli ensimmäisenä mieleen. Kannattaa ehkä kuitenkin kääntyä jonkun ammattilaisen puoleen tämän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli jo kerran taltta ja vasara esillä, mutta peräännyin :D

   Poista
 4. Ohhoh :D
  Vetää melkein sanattomaksi.

  Mä liputan taltan ja vasaran puolesta.. ja aloittaisin varovasti nakuttelemalla jotain noista pienimmistä (ja ehkä jostain,joka on eniten poissa näkyvistä).

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö? Ehkä niitä joista käytetään ilmaisua persoonallinen :D
   Mä kuitenkin luulen tietäväni mitä teen viikonloppuna.

   Kiitos tsempeistä <3

   Poista
 5. Omaperäinen ratkaisu tosiaan :) Meidän takka oli pistetty kokonaan umpeen ja koko komeus viimeistelty vaaleansinisellä maalilla...Maalasin ja käsittelin hormin vähän luontevamman näköiseksi, mutta tulevaisuudessa olisi kyllä ihanaa palauttaa takka paikalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaperäinen on hyvä ilmaisu :) Näin kerran talon jossa tätä samaa koristelua oli käytetty julkisivuun. Ajattelin silloin että ehkä meidän hormi olisi kuulunut niille. Umpeenlaitettu takka harmittaisi. Onneksi tämä meidän ei estä käyttöä, huonontaa vaan maisemaa :)

   Poista
 6. Voih miten tutulta kuulostaa, siis ahdistus vuolikiveä kohtaan. Meillä on juuri takan muutos meneillään (http://www.heinassaheiluvassa.fi/2016/03/takka-muutoksen-alla.html?m=1) ja vuolukivitakka sas aivan uuden ilmeen. Meillä on myös koko talon alakerta pelkkää vuolukiveä ja sekin saa lähteä. Tosin isoin syy tähän on lattialämmityksen laittaminen. ainakin meillä isoimman kivet hakattiin juurikin taltalla pois eli ei muuta kuin naputtelemaan. Meillä apuna ammattilainen eli suosittelen, sen avulla ainakin onnistut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas, teilläpäs on ollut tuota kiveä tosiaan enemmänkin! Teidän uudesta takasta tulee hieno. Meillä on noita vuolukivisiä takkoja kaksi ja vaikka mä en, niin mun mies pitää niistä kovasti. Ja koska on suunnitelmissa muuttaa täällä talossa muuta niin paljon, olen joutunut lupaamaan että hän saa pitää ne. Lupaus ei kuitenkaan onneksi koske tuota hormia :)

   Poista
 7. Hei mahtavaa, että porukalta löytyy vinkkejä ja rohkaisua tähän projektiin <3 Mulla ihan sormet syyhyäisi, että pääsisi taltan kanssa nakuttelemaan ja sitten vaikka rappamaan päälle. Tsekkaa mitä just sain tietooni: http://naturalbuilding.fi/pintamateriaalit/#kalkkirappaus Ekologinen kalkkirappaus hormeille ja tulisijoille. Tehdäänkö yhdessä teille hormiin ja meidän leivinuunille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jannelta terveisiä, että hyvältä näyttää :) Se ehdottaa hormin väriksi luonnonvaaleaa / beigeä, mitä on matossa.

   Poista
  2. Joo, ihanaa saada tsemppiä! Epäilin jo hetken että olinko ihan hullu kun pidin hommaa just niin yksinkertaisena, että taltta ja vasara ja siitä vaan. Ehkä olinkin keskustellut asiasta väärien ihmisten kanssa, tai sitten en vaan ole ainoa, hyvä sekin :) Toi ekologinen kalkkirappaus kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyy tutustua. Ja hei tänne saa sit tulla - oma taltta mukaan!

   Poista
  3. Ja Jannelle kiitoksia ja terveisiä takaisin. Toivottavasti kuitenkaan nää kuvat ei näytä siitä hyviltä, koska näin ei oo enää kauaa :)

   Poista
  4. :D eiku siis kaappi!! Se näyttää hyvälle. Ja toi rauhallisempaa ilmettä huoneeseen.

   Toi rappausasia kannattaa joo tsekata. Tsekkaa myös esim. tää takkafirma https://www.facebook.com/Funkkistakka-1381699485414684/photos Niin näät miten suuri muutos saadaan sillä, ettei pinta ole epätasainen / monessa talossa. Siis ihan jo pelkästään ton hormin kohdalla.

   Poista
  5. :DDD en kestä. Sori sisko, että mä käyn täällä terrorisoimassa sun kommenttiboksia. Mun siis piti laittaa nää kommentit tohon uudempaan postaukseen. Niitä Janne siis katsoi ja kommentoi.

   Poista
  6. No en kestä mäkään :D Ajattelinkin, ettei Janne oo yhtäkkisesti mieltynyt meidän hormiin :) Mä jouduin lupaamaan Miehelle että takkoihin ei kosketa. Muuttuu kuulemma kaikki muu, niin ne hän saa pitää. Mutta hormin pintaa päästään kohta suunnittelemaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥