16. maaliskuuta 2017

Seinän maalaaminen kalkkimaalilla - vinkkejä

Anni Sloan Chalk Paint, seinän maalaaminen kalkkimaalilla, kalkkimaali seinä, kalkkimaalattu seinä, seinän kalkkimaalaus


Kun kirjoitin olohuoneen uudesta tummasta seinästä, lupasin jakaa pari vinkkiä kalkkimaalilla maalaamiseen. Maalasin olohuoneestamme myös toisen seinän, joten sain kerrankin otettua myös jokusen vaihekuvan - yleensä toimin niin nopeasti, että ne unohtuvat.

Kalkkimaaleja on siis myös niitä, jotka myydään jauheena ja sekoitellaan sitten itse veteen, mutta sellaista en ole kokeillut, vaan tein olohuoneen seinät nimenomaan tällä käyttövalmiilla Annie Sloanin Chalk Paint kalkkimaalilla. Annie Sloanilla on myös erikseen seinämaali, mutta siitäkään mulla ei ole kokemuksia.

Mä en siis ollut ennen työstänyt kalkkimaalia seinään, joten aloitin etsimällä vähän vinkkejä netistä ja kyselin niiltä, joiden tiesin hommaa tehneen. Yksi ohje toistui kaikilla – etene järjestyksessä, äläkä korjaa. Koska tulos oli tumma ja pohja oli valkoinen, ajattelin jo alkuunsa, että se varmaan tarvitsee kaksi kerrosta, enkä ottanut ensimmäisestä suuria paineita. Teippaukset ja suojaukset paikoilleen ja hommiin. Tämä maali on siitä kiitollinen, että roiskeet lähtevät todella helposti pois kostealla rätillä, joten ei stressiä siis.

Mä halusin pinnasta mahdollisimman rouhean, joten otin työvälineeksi 10 cm leveän luonnonharjaksisen pensselin ja sudin kaikilla kerroksilla maalia sekaisin kaikkiin suuntiin. Pensselin kannattaa olla leveä ja paksu, jotta maalia saa mukaan reilusti. Pinta lähtee heti kuivumaan ja jos sitä hankaa liian kuivalla pensselillä, tulee kokkareita. Ole kuitenkin tarkkana valumien kanssa. Mä käytin niin paljon maalia, että mulla jäi niitä ekalla kerroksella reilusti. Hioin niitä sitten hieman ennen toista kerrosta.


Anni Sloan Chalk Paint, seinän maalaaminen kalkkimaalilla, kalkkimaali seinä, kalkkimaalattu seinä, seinän kalkkimaalaus

Anni Sloan Chalk Paint, seinän maalaaminen kalkkimaalilla, kalkkimaali seinä, kalkkimaalattu seinä, seinän kalkkimaalaus

Anni Sloan Chalk Paint, seinän maalaaminen kalkkimaalilla, kalkkimaali seinä, kalkkimaalattu seinä, seinän kalkkimaalaus


Muista sekoittaa hyvin

Nää Annie Sloanin maalit ei vaadi pohjatöitä, joten sutimaan pääsee saman tien, kunhan pinta on puhdas ja kuiva. Aloita sekoittamalla maalia hyvin. Mä siis sekoittelin ensin useamman minuutin ja välillä maalauksen aikanakin. Ohensin maalia vähän vedellä, mutta se on niin tosi tosi paksua, että heti ensi vedoilla tuli mieleen, että olis pitänyt ohentaa ihan reilusti enemmän. Pidin kuitenkin kiinni saamastani ohjeesta ja sudin kertaalleen koko seinän.

Maalia voi siis ihan surutta ohentaa vedellä ja paksuntaa pitämällä kantta auki, helppoa kuin mikä! Maali kuivuu tosi nopeasti ja on päälle maalattavissa jo noin tunnissa. Multa loppui kuitenkin valo ja jatkoin toisen kerroksen seuraavana päivänä. Tällä kertaa ohensinkin sitten ihan reilusti.

Maali ei ole aivan hajuton, mutta niin mieto, että jopa me herkkikset asuttiin huonetta koko ajan ihan normaalisti.

Älä korjaa

Tärkein saamani vinkki kuului suunnilleen näin: ”Etene rauhallisesti järjestyksessä. Hiero maalia pensselillä tarkasti joka paikkaan, sillä et voi korjata sitä jälkeen päin. Se jää näkyviin.” Maali on märkänä hyvin tummaa, ja pinta sekä sävy tulevat esiin vasta kuivuessa. Pinnasta tulee täysin matta. Mulle jäi toiseen kerrokseen hyvin näkyvälle kohdalle kohta, johon en ollut tyytyväinen, ja päätin todistaa saamani neuvon oikeaksi. Ihan todella kalkkimaalipintaa ei sitten voi korjata! Ihan minipienikin korjausyritys jäi todella selvästi näkyviin, joten pakon edessä oli vedettävä koko seinän laajuudelta vielä yksi hyvin ohut kerros maalia pintaan. Pitipähän kokeilla!


Anni Sloan Chalk Paint, seinän maalaaminen kalkkimaalilla, kalkkimaali seinä, kalkkimaalattu seinä, seinän kalkkimaalaus


Tässä kuvassa toinen kerros on juuri maalattu. Pensselin ristiinveto näkyy pinnassa hyvin, samoin nopea kuivuminen. Kuvat jo valmiista seinästä näet täältä.

Mä oon hankkinut maalini Suvimarjalta. Klikkaile tästä Suvimarjan nettipuotiin, siellä on hyvä valikoima ja tuotteet saa lähipostiin toimitettuina. Ja katso minkälaisessa paketissa! Niin mä, kuin meidän postin naisetkin, olivat ihastuksesta innoissaan. Maalien pikkupurkit on tosi näppäriä pieniin projekteihin, tai kun haluut varmistua sävystä. Ja maalejahan voi myös sekoitella keskenään, joten väriskaalakin on lähes rajaton. Toivottavasti sait tästä apua, jos oli tarvetta – ja ethän kerro kenellekään, mutta mulla on tuolla jo pari purkkia seuraavaan projektiin ;)4 kommenttia:

 1. Heippa!
  Ihanan näköinen seinä tuli! Meillä olisi tarkoituksena maalata seinä kalkkimaalilla. Eli käytit noita ihan perus chalk paint maaleja, et seinämaalia? Mikä sävyä käytit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitos! Joo, mä maalasin ihan sillä perus chalk paintillä. Kulutuksen kesto olis ilmeisesti sillä seinämaalilla parempi, että jos seinään kohdistuu mitään koskettelua tms. niin en ehkä tekisi tällä uudelleen. Siitä seinämaalista mulla ei kuitenkaan oo kokemuksia. Tän seinän sävy on graphite. Toivottavasti teidän seinästä tulee hieno!

   Poista
 2. Moikka, eksyin blogiisi googlen kautta. Tuo kalkkimaali näyttää kyllä upealta seinillä. Olen itsekin teettämässä pientä pintaremonttia ja osa yrityksistä https://kodinplaza.fi/ kautta suosittelee vesiohenteista, osa lateksi ja osa kalkkimaalia. Kommentoitkin jo aiemmin kulutuksen kestosta ylemmässä kommentissa ja sitä olen itsekin miettinyt. Saas nähdä, mihin maalivalintaan tässä päädytään. Joka tapauksessa upea lopputulos tuolla kalkkimaalilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun löysit tänne.

   Nää kalkkimaalipinnat ovat edelleen seinistä mun kaikkien aikojen lempparit :) Kulutuksenkestoa tuolla Annie Sloanin perus Chalk Paintilla ei tosiaan ole, vaan kohteissa, joihin kohdistuu kulutusta siihen suositellaan vahaa päälle. Meillä kävi aika nopeasti pinnalle vähän hassusti, kun sitä ohimennessä tuli kosketeltua. Niissä seiniin tarkoitetuissa kalkkimaaleissa luulisin asian olevan toisin, mutta mulla ei ole niistä kokemusta. Maalausprojektissa saattaisin tosin edelleen päätyä kalkkimaaliin ihan jo ympäristö- ja huoneilman kemikaalisyistäkin, mutta valitsisin seinäpinnalle tarkoitetun maalin.

   Tsemppiä remonttiin, toivottavasti lopputuloksesta tulee upea ! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥