30. elokuuta 2016

Hormin uusi pinta

hormin kunnostus, hormin rappaus, hormin pinnoitus, antiikkilaasti

hormin kunnostus, hormin rappaus, hormin pinnoitus, antiikkilaasti
hormin kunnostus, hormin rappaus, hormin pinnoitus, antiikkilaasti

Voi jestas! Nyt on kuulkaas sotkettu laastilla niin että lopputulemana oli puoli huonetta kuin pommin jäljiltä. Hormin uusi pinta on siis valmis.

Kivien irrotuksen jälkeen turvauduin ammattilaisten vinkkeihin. Viereisen kaupungin rautakaupassa sattui onneksi kohdalle myyjä, jolla tuntui olevan hallussa niksi jos toinenkin. Materiaaliksi valikoitui hänen suosituksestaan Lakan antiikkilaasti. Väri on valkoinen, joten koska halusimme pinnasta harmaan, vaihtoehtoina olivat joko laastin sävyttäminen tai valmiin pinnan maalaus. Päädyimme sävytykseen. Mukaamme lähti siis myös purkki Uulan rautaoksidimustaa pigmenttijauhetta ja tieto että noin 8% kokonaispainosta tekisi laastista suunnilleen mustaa.

Välineinä meillä oli ihan vaan pari vanhaa ämpäriä, muurauskauha ja 40cm leveä laastikampa. Koska määrä oli pieni, sen pystyi sekoittamaan kauhalla ämpärissä. Ja koska pinnasta oli tarkoitus jättää mahdollisimman rouhea päätimme pärjätä näillä. Myyjä kyllä vinkkasi, että tarvittaessa hiertimenä voi käyttää vaikka laudanpätkää.

Sekoitussuhteissa käytettiin fiilistä ja vähän matematiikkaa. Vedet ämpäriin, mukaan pigmenttijauheet ja laastit. Jo sekoituksen aikana paljastui karu totuus - homma olisi aivan järjettömän raskas. Mies hätiin siis. Levityksessä taas taisin näyttää jo ensimmäisen pinnan aikana sen verran toivottomalta, että Mies - joka oli siis noin kahden vuoden ajan todennut pysyvänsä visusti erossa tästä projektista - pyörsi loputkin päätöksestään ja riensi apuun. Lopulta on siis tunnustettava, että lopputulos on pääasiassa hänen ansiotaan.
Laastia levitettiin kahdella kertaa. Ensimmäisellä tasoitettiin kivien jättämät kolot ja toisella tehtiin pinta. Tulos on jopa värinsä puolesta juuri se mitä halusimme. Homma oli melkoinen, ihan niin kuin Mies oli koko ajan sanonut, mutta nyt kun viimeisetkin roiskeet on siivottu, olen erityisen tyytyväinen etten uskonut häntä, muutenhan tämä olisi jäänyt tekemättä.

Mitäs pidät? Ajattelin vielä vaivihkaisesti ujuttaa Miehen mieleen, että maalaisin tuon takan taustan vähän vaaleammaksi. Mutta se on sitten toinen projekti se. 

Hormin lähtötilanteeseen ja aiempaan vaiheeseen pääset näistä.

8 kommenttia:

 1. Ou jees - siitä tuli ihan älyttömän hyvä. Tosi paljon simppelimpi, pinnalta kaunis ja toi sävy on just hyvä. Hyvä te !! :)

  VastaaPoista
 2. Me likes! Pitäiskö itsekin kokeilla... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva - ja suosittelen. Sävyttäminen toi mukavan jännityslisän. Aamulla peräkkäin hiivittiin nurkalta kurkistelemaan tulosta, kun ei yhtään etukäteen tiennyt mitä siitä tulee :)

   Poista
 3. Hyvältä näyttää. Sinulle on blogissani haaste. Uskallatko tarttua?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥