25. huhtikuuta 2016

Ylös ja ulos! - Aloittelija pihamaalla

Lumien lähdön jälkeen on tullut vähän kurkisteltua tossa meidän pihalla. Mä en oo odottanut mitenkään hurahtavani puutarhanhoitoon, enkä olekaan, mutta nyt on herännyt ajatus että jotain voisi kokeilla kun tuota pihaa tuossa nyt ihan reilusti on.

Me ei olla siis tehty pihalle vielä juuri mitään. Siellä kasvaa edellisten asukkaiden jäljiltä pari omenapuuta, vähän ruohosipulia ja mansikkaa, yksi iso mustaherukkapensas ja kaksi pientä karviaista. Ja sitten luetteloimaton määrä erilaisia kukkia ja puskia. Me ollaan molempina vuosina laitettu Lapsen iloksi pienet määrät porkkanaa ja hernettä ja anoppilasta siirrettiin vähän raparperia. Viime vuonna oli kyllä kokeilussa pari tomaattiakin mutta niistä ei sen enempää :) Johtuen historiastani viherkasvien kanssa, en ole tässä asiassa kovin rohkea.

Joten nyt saisi vinkata! Hommassa oltais siis ihan aloittelijoita, pihan hoito kun on tähän asti keskittynyt nurmikonleikkuuseen. Tontti on rinnettä ja osittain porrastettu vähän hankalaksi käyttää, mutta kasvupaikkoja löytyisi melkein jokalaista, joten mitä kannattaisi kokeilla? Omiin ajatuksiin istuisi parhaiten jonkinlainen hyötykasvillisuus, mutta muutakin saa ehdottaa.

Mikä olisi aloittelijalle helppo ja laiskalle hoitajalle riittävän yksinkertainen? Mistä puutarhanhoito kannattaisi aloittaa ja mitkä on ne asiat joihin tulisi kiinnittää huomioita ensin tai eniten? Mitä sä olet saanut kasvamaan?

PS. Ihanan iloista alkanutta viikkoa! Toivotaan että saadaan pian loputkin maasta pois lumipeitteestä ja kevääseen.

6 kommenttia:

 1. Oooh, tää on aihe josta jaksaisin jaaritella loputtomasti <3 Tule joskus kahville, niin saat puutarhakirjoja lainaksi :-) Onko teillä siellä oleskelualuetta tarpeeksi? Ehkä aloittaisin siitä, että pitääkö pihan toimintoja järjestellä, ja vasta sitten kasveja kun tietää mihin ne oikeasti tulisi. Puut ja pensaat on toki aika helppoja, mutta omat suosikit on ehdottomasti pionit. Niiden kanssa saa vain olla kärsivällinen, voi mennä useampikin vuosi ennenkuin alkaa saada kukkia katseltaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Lyde <3 Kasvitaikuri!
   Voisin vaikka tullakin kahville. En mä tiedä onko kirjoista mulle mitään hyötyä, mutta voisin tulla inspiroitumaan siitä kuinka joku saa säilytettyä kasvit hengissä :)

   Poista
 2. Säilytä ihmeessä omenapuut, marjapensaat ja raparperi yms. koska ne ovat aika helppoja hoidettavia. Pitää vain leikata silloin tällöin. Kasvien valintaan vaikuttaa esim. onko paikka aurinkoinen vai ei. Puutarhamyymälästäkin voi kysyä neuvoa.

  http://puutarha.net/artikkelit/82/helppohoitoisia_perennoja.htm

  http://puutarhavinkit.fi/kutsu/vinkki:1/

  http://muhevainen.fi/oppaat/perennapenkin-perustaminen-ja-hoito/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Kaikki ns.hyötykasvit ollaan ajateltu säilyttää jos vain saadaan pidettyä hengissä. Tutustun noihin linkkeihin vielä ajan kanssa ihan kunnolla, mutta juuri tuollaisia neuvoja sitä kaipaa kun ei oikein mistään vielä tiedä :)

   Poista
 3. Itse en ole mikään viherpeukalo, mutta olen saanut nousemaan maasta mansikkaa, vattua, marjapensaita ja raparperia. Kaikki mikä vaatii nyppimistä ja kastelua tiuhaan ei ota onnistuakseen. Tsemppiä pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Juuri samaa oletan itsestäni - mitään paljon tai vaativaa hoitoa tarvitsevaa en tässä vaiheessa tohdi edes kokeilla.

   Kaikki syötävät on jotenkin ekstrahyviä, Lapsen kanssa on kiva odotella satoa - teillä tosin taitaa olla edessä hieman suurempikin puutarhasuunnittelu sitten kun sinne asti pääsette :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥